Mina tankar om paketkalender till barn.

När jag var liten hade vi alltid en paketkalender i advent, oftast fick vi sånt vi ändå skulle ha fått (kläder, nya pennor, sängkläder, lördagsgodis) men just i december kom det alla såna saker i paketkalendern. Jag minns fortfarande den spännande känslan av att vakna innan mamma och pappa för att smyga nerför trappan och se vad tomten lämnat åt oss just den natten. För självklart var det tomten som kom förbi vårt hus varje natt och lämnade paketen! 🙂

När jag själv fick barn tänkte jag att dottern naturligtvis också skulle få uppleva samma magiska känsla, så jag skaffade mig en fin adventskalender (design Kajsa Nordström, bild lånad härifrån), likadan som den jag är uppvuxen med (men som verkar ha försvunnit).

Men sen började jag tänka på det här med paket och så… Dottern närapå drunknar i leksaker  redan då hon varit enda barnbarnet/syskonbarnet på bägge sidor av släkten ett bra tag. Självklart ska mor- och farföräldrar få skämma bort sina barnbarn, men jag behöver ju knappast spä på prylhetsen så jag funderade vidare…

Lösningen blev en aktivitetskalender istället!

Varje dag får hon ett inslaget paket som innehåller nåt som påminner om en aktivitet att göra tillsammans. Första advent brukar bli ett kalenderljus som vi sen tänder tillsammans varje dag ända fram till jul, andra saker kan vara t ex en grankvist – dags att köpa gran, en pepparkaksform – baka pepparkakor, frimärken – posta julkort. Alltså saker som ändå skulle ha gjorts, men som nu blir lite av ett äventyr för henne och en rolig stund/aktivitet tillsammans för oss alla

Och visst finns det undantag från aktiviteterna, på lördagarna brukar hon få sitt lördagsgodis i kalendern och emellanåt händer det att det slinker ner t ex en Pixi-bok om julen (perfekt om man vet att man har ont om tid dagen därpå) som hon kan bläddra i innan läggdags.

Så här har vi gjort nu de senaste tre åren och jag tycker på det hela taget att jag löst det på ett bra sätt. Hon får spänningsmomentet med paket och överraskning på morgonen när hon vaknar, men har samtidigt nåt roligt att se fram emot som vi gör tillsammans på eftermiddagen efter jobb & dagis.

Och det bästa av allt, jag har en mycket bra anledning att ha den fina kalendern hängandes uppe hela julen! 😉

3 reaktioner på ”Mina tankar om paketkalender till barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s