När åker julen egentligen in?

Jag tyckte att jag tjuvstartade när jag satte upp utebelysningen för nån vecka sen och ljusstakarna på jobbet igår. Glögg & lussebullar har jag smugit med sen nästan två månader tillbaks, julmusiken lyssnar jag bara på när ingen annan hör och tittar man riktigt riktigt noga i mitt köksfönster så står där en liten, ensam vit hyacint och sprider väldoft… Men that’s it!

Hemma är första advent heligt för mig, inga stjärnor, ljusstakar eller adventskalendrar åker upp innan dess (ok, möjligtvis precis kvällen innan så man kan njuta av dem på söndag morgon), och absolut inga tomtar eller granar!

Sen smygs det långsamt in, nån tomte här, en liten adventsgran där, och så plockar jag fram krubban, fyller på med lite fler hyacinter och nån gång mellan tredje och fjärde advent tas granen in. Men den kläs inte på direkten, utan först får den stå och ”gotta till sig” lite.

När jag var yngre och bodde hemma så var det stor skillnad på advents- och julsakerna. Adventssakerna togs fram till första advent, men resten fick vackert vänta tills dagen innan julafton (och granen kläddes inte förrän på julaftons morgon!). Nu när jag har en egen familj har jag börjat tulla lite på det, men liiite bär det ändå emot att tjuvstarta. Det är ju själva väntan som är så fin för mig! Att ha nåt att längta efter och se fram emot! Att få ägna en hel kväll, flera timmar, bara åt att klä granen t ex. Det är bland det bästa jag vet! 🙂

2 reaktioner på ”När åker julen egentligen in?

  1. Åh vad glad jag blev över at läsa dina ord om väntan på julen… 🙂
    Jag tillhör dem som vill dra på allt lite, så det skapas förväntan. Men se’n har jag varit tvungen att ändra lite på det där, för det skapade en väldig stress hos mig på slutet. Men jag har en fråga till dig: hur länge har du kvar pyntet efter jul? För jag är lika traditionsbunden där – Tjugondedag Knut åker julen ut! Men de flesta verkar plocka in julen i förväg, och slänga ut den på Annandagen… :-s

  2. Carina skriver:

    Det mesta åker nog bort nån gång mellan Trettonhelgen och tjugondedag Knut. Jag brukar börja plocka lite efterhand, när jag tröttnar på det liksom, men aldrig innan nyår!
    Och utebelysningen kan få sitta kvar till februari ibland, bara för att det är så mysigt med ljus i träden när det är mörkt ute!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s