Dagens jultips från BHG:s amerikanska hemmafruar – Use what you’ve already got!

Låg i sängen igårkväll och söndagslyxade med Better Home & Gardens senaste utgåva av ”Best of Christmas Ideas” (Ja, jag vet, det är ett himla tjat på mig om den där tidningen!)

8

Första delen av magasinet består av ”hemma-hos-reportage” hos hemmafruar (antar jag, med tanke på hur mycket tid och energi de verkar lägga ner på sina hem!) från olika delar av USA. Många av deras tips och idéer känns väldigt over-the-top för oss här hemma i Sverige, men en och annan idé går faktiskt rätt bra att översätta till vår stil.

Genomgående i de olika hemmen var att alla anammat ”Use what you’ve already got”-filosofin vilket jag gillar skarpt! Om du hittar en fin idé nånstans som du vill kopiera, spring inte direkt ut och köp vad du tror kommer behövas utan leta först hemma i skåp & lådor, källarförråd och vindar efter lämpliga objekt att använda…

Här följer en liten samling med exempel på hur de menar, men ta nu idéerna med en nypa salt. Jag hade t ex aldrig i mitt liv juldekorerat i orange & turkost eller hängt upp förkläden i köksfönstret, men smaken är ju som baken..! 😉

blogg1

Men en samling röda julstjärnor i udda glas (flaskor, vaser, burkar eller vad man nu hittar hemma i skåpen) kändes nytt och fräscht som alternativ till den klassiska julgruppen!

blogg2

Och idén med att klä granen med annat än just renodlade julgransprydnader kändes också kul, här har de använt bl a silverskedar, kaffekoppar och grytlappar för en ”kitchen themed” gran, men det går ju att variera i all oändlighet med lite fantasi!

blogg3

Skulle man däremot råka ha motsatt problem; mer kulor än grankvistar liksom, så finns det lösningar på det också! Leta upp en fin skål, några glasburkar eller som här, en transparent lampfot och fyll med dina favoritkulor!

blogg4

blogg90

blogg9

Eller, i brist på kulor, låt julgotterna stå framme i fina burkar som dekoration, eller låt fruktskålen bli ett smycke i sig!

blogg5

blogg8

Och man måste ju absolut inte plantera sina julblommor i regelrätta krukor! Själv är jag ett stort fan av att sätta hyacinter i tomma konservburkar (krossad-tomat-burkar brukar passa perfekt i storlek till singellökar!), här har de använt en ishink till tazetterna (och dessutom dolt jorden med överblivna julkulor), men det är bara att raida köksskåpen efter lämpliga byttor, skålar och burkar!

blogg6

Och sen kommer vi till det turkos & orange färgtemat igen, inte alls min smak, men tanken att julpynta befintliga föremål i hemmet med enkla medel tilltalar mig! Här har de dekorerat en befintlig brudorkidé med hemvikt papperspynt!

blogg7

Så, egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för vad och hur man kan använda saker man redan har hemma! Jag kommer i alla fall försöka ”tänka utanför lådan” den här julen och hitta kul och nya användningsområden för saker jag redan har! Känns som om det ligger bra i tiden också rent miljömässigt, att återanvända och hitta flera användningsområden för prylar istället för slit och släng…

Har ni några bra tips och idéer på samma tema?

4 reaktioner på ”Dagens jultips från BHG:s amerikanska hemmafruar – Use what you’ve already got!

  1. Åh, flera riktigt roliga idéer! Jag däremot älskar iden med förkläden i fönstret. Kommer nog komma upp ett vid vår veranda, ett fönster som annars är väldigt tråkigt och inte till någon nytta.

  2. Marlene skriver:

    Jättekul inlägg! Roligt att se ideer från USA, själv kollar jag mest i svenska tidningar och det tenderar att bli rätt lika. Angående färger slog det mig att nån jul i början av 90-talet var det inne att ha blått och silver, några år senare var det lila och silver som gällde (de har jag sen använt i nyårsdukningarna). Så rätt som det ä rkanske orange och turkos blir populärt 😉 Men skämt å sido så håller jag verkligen med om att man bör leta i sina skåp (eller på loppis) för sitt pyntande.

    • Carina skriver:

      Tack! 🙂 Och ja, man vet aldrig angående trender… Rätt som det är kanske man sitter där med en turkos-orangeklädd gran! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s