Julshopping, vanor och ovanor (eller: En shopaholics försvarstal!)

Rent ideologiskt är jag emot köphysterin runt jul (tro det eller ej!). Jag blir t ex gladare för sällskap av familj & vänner än för fina klappar på julafton och jag tycker att det är en självklarhet att hjälpa andra som har det svårt året runt, det är så lätt att lägga växelpengarna i insamlingsbössan vid kassan när man handlar, slänga iväg ett sms till Röda korset, Unicef eller Läkare utan gränser, eller ännu enklare; bli månadsgivare via autogiro.

Men, ibland har jag svårt att stå emot köpsuget, som tröjorna i förra inlägget, eller doftljusen, fågelmatarna, inspirationsböcker  & tidningar eller kompletteringar till min älskade lilla julkrubba! ❤ Och jag är medveten om att det kan verka som om jag har rätt dyra shoppingvanor.. *skäms lite*

Men, till mitt försvar; Jag försöker tänka i kvalitet och hållbarhet när jag handlar. Jag byter t ex inte tema eller färg på julen varje år, jag vill ha juldekorationer som tål användas, såna som kan plockas fram år efter år och så småningom ärvas av mina barn (förhoppningsvis laddade med fina julminnen). Och långt ifrån allt jag köper kommer från ”fina gatan”, ta bara exempel som hushållspapper från Lidl, utebelysning från Rusta eller julklappspapper från Ikea. Och lägg sen därtill att jag äääälskar att fynda unika och fina julsaker secondhand på t ex loppisar eller tradera! Dessutom återvänder jag till mina glossiga magasin och böcker år efter år för att snappa upp ny inspiration (min man är galen på min samling av gamla jultidningar vid det här laget!)

Och om inte secondhand och återbruk är miljövänligt och hållbart så vet inte jag vad som är det… Dessutom är det oftast en riktigt win-win för alla inblandade. De få gånger jag tröttnat på en juldekoration (det gäller förresten det mesta i vårt hushåll, möbler och husgeråd som inte längre används, urvuxna kläder eller leksaker som dottern tröttnat på) så skänks den oftast till en loppis som drivs till förmån för välgörande ändamål; det kan t ex  vara Erikshjälpen, Röda Korset eller Myrorna.

Hur tänker ni kring sånt här? Jag vet att jag är långt ifrån ensam bland julbloggare om att gilla att shoppa fina julsaker, men var går gränsen? Är det etiskt mer försvarbart handla ”billigt” eller är det ok att lägga pengarna på dyrare saker..? Och hur kan man ”balansera” sin konsumtion på ett rimligt sätt?

2 reaktioner på ”Julshopping, vanor och ovanor (eller: En shopaholics försvarstal!)

 1. hejsan! jag vet att den hära frågan ej har något att göra med ditt inlägg. men jag är ny här och jag skulle vilja få upp min julblogg på julbloggar.se de står ju att man ska lägga upp en länk någon stans på sin blogg. men jag fattar inte vars. skulle bli jätte glad om du kunde säga vars! 🙂

  ha en bra fortsättning på dagen!

  • Carina skriver:

   Det ser ut som om du redan löst det! Länken ligger i högermarginalen på din blogg (precis som på min), men jag tror inte det spelar nån roll var du lägger den! Nu ska de nog bara godkänna och lägga in bloggen bland sina länkar.
   Välkommen och lycka till förresten! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s