Äntligen Vörtbröd!

Men jag hade faktiskt  glömt hur lång tid det tar; första jäsningen 60 min, den andra 35 och sen grädda i 45 min… Plus slänga ihop degen och bearbeta/knåda den däremellan! Hann inte baka klart dem till middagen igårkväll, men en kvällsmacka blev det allt!

Jag använder mig av en modifierad variant på receptet ur Maud Onnermarks bok ”Lättlagad Julmat och julgodis”, som verkar vara identiskt med det här receptet från Allt om Mat. Jag ökar bara mängden porter en aning (två 33cl flaskor) och använder mig av enbart rågsikt i mjölväg, har inte koll på exakt mängd utan jag kör på känsla när jag arbetar in mjölet. Och sen jästiderna ovan då förstås…

Jag arbetar degen med degkrokar i minst fem minuter tills den släpper kanterna:SavedPicture-2014102119151.jpgLåter jäsa i 1 timme i bunken under bakduk innan jag knådar och bakar ut degen till limpor:SavedPicture-20141021191521.jpgJag fick hjälp att kolla när de jäst färdigt!SavedPicture-20141021191526.jpgGrädda sen i 45 min (kolla dem emellanåt, effekten varierar från ugn till ugn!) och du har två härligt gyllenbruna vörtlimpor (och ett kök som doftar ljuvligt av nybakat)!SavedPicture-20141021191535.jpg

7 reaktioner på ”Äntligen Vörtbröd!

 1. Carina skriver:

  Det tycker jag! Men se till att börja i god tid så du slipper stå och baka till sena kvällen som jag gjorde… 😉

 2. Carina skriver:

  Det har en stående plats på vårt julbord sen jag bakade det första gången, så det kan jag varmt rekommendera!

  • Carina skriver:

   ”Receptet” ovan kan varmt rekommenderas! Och det enda jobbiga är att det tar lite tid, men i övrigt är det lätt gjort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s