Jultallrikar och DIY, kakfat & uppläggningsfat!

Drog med resten av familjen på en loppisturné igårkväll. Eller turné och turné, jag orkade två av de fem loppisar jag brukar hänga på, sen sa bebismagen ifrån att det var dags att ge upp..

Tanken var egentligen att leta efter fina tumblerglas i kristall, men det lyckades vi tyvärr inte hitta några. Däremot noterade jag att jultallrikshyllorna var fyllda med en massa fina tallrikar, både olika fabrikat och motiv! Så är det något man är på jakt efter är det dags att börja leta nu, innan alla andra kommer på att de också vill ha det och det blir utplockat i hyllan…

SavedPicture-20141022185324.jpg

Själv fastnade jag för den här assietten från -69 med de tre vise männen som motiv! Försöker egentligen begränsa mitt innehav av jultallrikar lite, men jag kunde inte låta bli den här. Älskar den enkla och lite geometriska illustrationen!

jultallrik

Och jag tycker absolut inte man ska hänga dem på väggen som förr i tiden, utan använd dem (det  tål de!), antingen som de är eller gör nåt nytt av dem! Själv har jag gjort kakfat i våningar av några, mycket lättare än man tror! Allt du behöver är en några fat, en borrmaskin med porslinsborr och ev en liten bit maskeringstejp för att underlätta borrningen. Och en pinne då såklart att skruva ihop faten med (finns i de flesta hobbyaffärer).

Tre saker som kan vara bra att tänka på om du tänker ge dig i kast med det här projektet;

1. Mät ordentligt innan du borrar så hålet hamnar i mitten, tejpa gärna med ex vis maskeringstejp precis där du tänker borra för att få bättre grepp och inte slinta. 2. Borra långsamt och med jämt tryck så inte tallriken spricker. 3. Kyl borret så det inte blir för varmt, kallt vatten funkar fint!

Vill man inte försöka sig på att borra så kan man istället leta upp en fin ljusstake eller liknande och limma på som fot på fatet så har man fixat ett kakfat på fot istället! Nu hittade jag inte mina julfat på fot (ligger väl undanplockade bland julsakerna), men jag tror ni fattar tanken även om det råkar vara ett somrigt kakfat med rosor på jag visar… 😉SavedPicture-20141022204421.jpgSavedPicture-20141022204417.jpg

Mindre att tänka på (mät bara så foten hamnar i mitten!), och allt du behöver är fatet, en ljusstake och porslins-/glaslim!

Obs! Värt att notera för bägge projekten ovan är att inget av dem tål diskmaskin efter att man borrat eller limmat i faten!

4 reaktioner på ”Jultallrikar och DIY, kakfat & uppläggningsfat!

    • Carina skriver:

      Då tycker jag absolut att du ska ta dig tid till det! 🙂 Blir så himla fint och extra kul när man gjort dem själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s