JulKulturCramers oktoberutmaning #11

Dag 11 –  Ditt favorit-julgodis att göra själv + recept

Favoriterna har jag redan delat med mig av här;

*Pistagepraliner,ett lite ”vuxnare” godis, perfekt som avslutning på ett mäktigt julbord…

*Amerikansk chokladfudge, lika god att äta som den är enkel att göra!

*Peanutbutter cups, en ljuvlig hemgjord variant på klassikern Reese’s.

 

Så vad ska jag dra till med den här gången? Det får bli hemgjorda praliner!

Jag gillar att göra praliner, jag gjuter skalen i silikonformar (tycker att det är enklast, men vet att proffsen förordar formar i hårdplast), sen fyller jag oftast med en klassisk chokladtryffel bestående av kokt grädde och smält choklad. Proportionerna av grädde/choklad varierar och beror på vilken sorts choklad man använder (vit, ljus eller mörk), hur rinnig alternativt fast man vill ha fyllningen i pralinerna och vad man tänkt smaksätta tryffeln med. En rinnig smaksättning som t ex hallon eller kaffe kräver en fastare tryffel för att inte rinna ur pralinerna när man biter i den, och en mörk choklad med hög kakaohalt kräver t ex mer grädde för att inte bli hård..

Sen kommer vi till det roliga; smaksättningen! jag gillar att tänka ut roliga smakkombinationer, minttryffel & mörk choklad, saffranstryffel gjord på vit choklad, espressotryffel på mjölkchoklad, blåbärstryffel på vit choklad med mörka skal osv… Möjligheterna är oändliga! Bara fantasin (och smaken då såklart) sätter gränserna!!

2 reaktioner på ”JulKulturCramers oktoberutmaning #11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s