Bakom idealbilden av julen -en utmaning!

Så här års är det så himla lätt att sväva iväg i rosaskimrande drömmar när man ser alla fina pressbilder från olika butiker och varuhus.. Jag vill också att min jul ska se ut sådär! Lyckliga ungar med frostnupna kinder och tindrande ögon (klädda i rena och nystrukna kläder såklart). En perfekt bäddad säng med lagom slarvigt slängd pläd över. Matchande kuddar i soffan, snyggt brinnande ljus i ljusstakarna och vänner lika glada som i videon till Whams Last Christmas… Kort sagt, ett skinande rent hem med smakfulla dekorationer mot en perfekt fond av nyfallen snö utanför fönstret..

Men blir julen verkligen bättre av att vi försöker efterlikna den där fina katalogbilden med lyckliga familjen iklädda sina fina stickade kläder, som sitter på fårskinnsfällar framför brasan och dricker varm choklad ur handdrejade koppar? Vill jag fira min jul som ett perfekt stilleben eller är det bara en påhittad utopi? För hur lyckliga är egentligen modellfamiljen (är de ens en familj eller bara inhyrda modeller?) just där och då i fotoögonblicket? Och när har vi själva som roligast med våra familjer..?

Jag kan bara svara för mig själv, men vår familj är långt ifrån den där perfekta drömbilden! Visst älskar jag som sagt fina saker, framförallt till jul, och försöker verkligen få bilderna här i bloggen att spegla det. Och klart som sjutton att jag hade velat ha vårt hem lika snyggt och välordnat som på bilderna, men kom igen, hur praktiskt är det med ömtåliga ljusstakar, underbara glaskulor och vita kuddfodral i siden när man samtidigt har världens härligaste ungar boende hos sig? Och hur rent och undanplockat tror ni det är här..?

Med en sexåring, en snart ettåring och en stor hund i familjen är vårt hem så långt ifrån glossiga inredningsmagasin det bara går! Just nu ligger dotterns pyssel (loomband och pärlplattor) utspritt över halva köksbordet och en fantastisk osnygg Ikea barnstol i vit plast gör våra älskade Lilla Ålandstolar sällskap runt bordet. Innanför dörren har vi väldigt praktiska men extremt tråkiga Devlondörrmattor, perfekt för smutsiga barnskor och våta hundtassar men inget man visar upp i Sköna Hem direkt! På soffbordet ligger mina jultidningar framme tillsammans med dotterns surfplatta och bredvid står min kvarglömda temugg sen i morse. Och ungarnas rum ska vi bara inte gå in på. Ni som har barn vet nog själva ungefär hur ofta deras rum ser ut som på bilderna i inredningsreportagen…

Ändå älskar jag vårt hem och min familj! Det är här  jag lever med de jag älskar mest i hela världen, det är här vi skrattar och gråter tillsammans, det är här vi myser ihop under udda filtar i urtvättade älsklingskläder ruggiga kvällar framför brasan eller tv:n. Det är här vi smygdricker glögg i oktober, glömmer julpynt framme hela året och hittar vissna granbarr under mattan i mars…

Och vet ni vad? Jag hade inte velat byta bort allt det där för en enda sekund mot en glossigt stylad magasinbild!

Så nu utmanar jag er – hur ser det EGENTLIGEN ut hemma hos dig? Bakom den snygga fasaden, den där perfekt klädda granen och det superlyckade julbaket? Det behöver inte vara en bild (jag förstår om det inte känns helt bekvämt alla gånger), men berätta gärna för jag är nyfiken och vill veta!

Det kan ju inte bara vara jag som känner så här… 🙂

14 reaktioner på ”Bakom idealbilden av julen -en utmaning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s