Trendiga, men ändå traditionellt juliga ljusstakar; ett pysseltips!

Jag gillar levande ljus och till jul känns det som ett måste! Men man ska ju ha nåt snyggt att ställa ljusen i också (som om nu det skulle vara ett problem, det finns ju hur många snygga ljusstakar som helst idag!). Själv gillar jag de gamla traditionella kulljusstakarna vid jul, ni vet de där klassiska röda stora kulorna som står på tre mindre kulor som fötter (såna här), ofta med nån målad blomma på ena sidan (åtminstone de äldre modellerna).. Precis såna plockade min mamma alltid fram och dukade med på julbordet, både de klassiska för antik/kronljus, men även lite större för gilleljus och så hade vi nog en eller två kandelabrar!

Jag gillar som sagt modellen och tycker att den känns julig, men tyvärr känns de röda med blommor på lite för mycket allmoge för att passa in i vårt hem.. Men i en annan färg då? Självklart! På den tiden hade vi udda 50-tals pinnstolar runt köksbordet, alla målade blanksvarta. Och visst hade jag en slatt av den där blanka svarta snickerifärgen kvar? Bara att  leta upp ett gäng ljusstakar på loppis! De brukar vara riktigt billiga, jag har betalat max 5 kr/st för mina (undantaget den stora kulljusstaken som kostade lite mer) och finnas i mängder! Slipa dem sen lite lätt med sandpapper och grundmåla dem innan den svarta färgen åker på! Det var tyvärr ett par år sen jag gjorde mina, långt innan Julpussar föddes, så processen finns inte dokumenterad. Men resultatet blev så här bra och nu åker de fram varje jul! Oftast i sällskap med ett gäng svarvade träljusstakar som fick sig en släng av penseln i samma veva…

Så om du redan har ett gäng såna här gamla ljusstakar men drar dig lite för att använda dem för att de känns lite för traditionella, gör nåt åt det vet ja! Varför inte satsa på nån trendig metallicfärg nu, kanske koppar..? Kör hårt och låt kreativiteten flöda! 🙂

4 reaktioner på ”Trendiga, men ändå traditionellt juliga ljusstakar; ett pysseltips!

  1. Vilken otrolig skillnad lite färg kan göra! Jag har också nåra röda liggande men de känns lite för gammalmodiga…kanske dags att skaffa lite fin färg…:=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s