DIY- gjutna julgranskulor i gips, beskrivning och bildbomb!

Ni vet de där fina julgranskulorna i glas jag fyndade på Emmaus loppis i förra veckan? I helgen fick de sätta livet till… Okej, kanske inte riktigt alla. De här delikata underverken hade jag faktiskt inte hjärta att ha sönder…

Hur som helst, kulorna skulle användas som gjutformar för gips så att jag skulle kunna gjuta mina egna gipsjulkulor att använda som dekoration i diverse julstilleben, som t ex det här!

För att kulorna ska funka som gjutformar så måste man ju kunna hälla i gipset i dem, så det första jag gjorde var att ta bort de små metallhållarna där man i vanliga fall fäster bandet för upphängning. Och för att de skulle stå stadigt när jag göt placerade jag kulorna i en äggkartong.

Sen var det bara att blanda till gipset enligt instruktionen på förpackningen och börja fylla kulorna! Ett tips är att se till att gipsblandningen är helt slät och utan klumpar, vissa kulor är väldigt smala upptill och blir lätt igentäppta… Tyvärr hade jag inga extra händer att fotografera med, men så här såg kulorna ut när de var gipsfyllda!

Nu vet jag inte om allt gips utvecklar värme när det härdar eller om det bara var gipset jag hittade som gjorde det, eller om det kanske expanderade en aning.. Hur som helst så sprack en del av kulorna så glasskärvorna yrde (de fick stå utomhus för säkerhets skull!), men som tur var hade de hunnit stelna tillräckligt innan så de höll formen ändå!

Å andra sidan blev arbetet med att få ut gipskulorna ur glaset så mycket enklare på de som hade spruckit. Lite som att skala ett hårdkokt ägg! Fast ägget är av gips. Och skalet av glas..

Det blev rätt mycket glasskärvor när jag var klar!

För säkerhets skull höll jag mig över diskhon, vassa små rackare de där skärvorna. Inget man vill ha in i barnfötter/-händer eller hundtassar!

Till slut var i alla fall gipskulorna befriade från sina glashöljen! Lite småskavanker som luftbubblor eller att glaset färgat av sig, men det bryr jag mig inte så mycket om! jag är mycket nöjd med resultatet, det blev precis så fint som jag hade tänkt mig!

Var tvungen att slänga ihop ett snabbt stilleben med två ljusstakar och lite murgröna på ett fat bara för att se hur det såg ut och så illa blev det inte tycker jag! 🙂

Det här var ett kul pyssel som jag kommer försöka mig på igen! Ska bara jaga tag i lite fler fina glaskulor som jag kan massakrera med gott samvete. Och köpa mer gips… 🙂

7 reaktioner på ”DIY- gjutna julgranskulor i gips, beskrivning och bildbomb!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s