Julporslin, vilken är din favorit?

Jag har en sak att bekänna… Jag är ruskigt svag för fint julporslin. Hade jag bara haft plats (ok, råd också) så hade jag nog haft en 3-4 uppsättningar julserviser! Men nu är det som det är (läs: skåpen är fullare än plånboken) och jag får nöja mig med att drömma…

Finast av dem alla är nog i min mening Swedish Grace Winter från Rörstrand. Swedish Grace är ruskigt fin som den är och det har varit väldigt nära att den hamnat i våra köksskåp vid ett par tillfällen. Hade jag haft den som vardagsporslin så hade valet av julservis varit solklart! Lätt att jag hade kompletterat med den underbara Winter-kollektionen till jul då med sin lite stiliserade och kurbitsinspirerade vinterdekor!

1022973_2

En annan favorit är Rörstrands Vintersaga som tyvärr är utgången (men har du tur kan du fortfarande få tag på den i butik!). Dessutom fanns den bara som glöggservis med små muggar & skålar för småplock. Fin är den hur som helst med sin lekfulla dekor!vfmvt5svgnddbvbipaqk

En relativt ny förälskelse är Bjørn Wiinblads julporslin från förra året. Jag har suktat efter den sen jag först såg den i Köpenhamn förra hösten… Hittills har jag fått nöja mig med en kula och klocka att hänga i granen, men de vete sjutton om jag ändå inte ska ta och slå till på en mugg i år..? Den är ju heeelt underbar med sin juliga dekor i rött & guld i form av girlanger, kulor & flätade hjärtan..

bw-julekrus-roed-bjoern-wiinblad-1500x1500

Star Fluted Christmas från Royal Copenhagen är en annan dansk favorit som jag gärna dukat mitt julbord med! Den har många likheter med Bjørn Wiinblads porslin (girlanger, flätade hjärtan osv), men där Wiinblad känns retro och lite naivistiskt stiliserad (typiskt för honom för övrigt) så känns Star Fluted Christmas mer klassisk och detaljerad.

xlarge-1491601594

Wik & Walsøe Julemorgen är en Norsk servis som får mig att tänka på en avskalad variant på Star Fluted Christmas. Färgskalan är mer dämpad och motiven känns mer vintriga än juliga.

kitchn-wik-walsoee-julemorgen-middagstallerken-329

En klassiker som jag gissar att många vuxit upp med (dock inte jag själv) är God jul från Gustavsberg (Rörstrand). Tyvärr utgick den ur sortimentet 2011, men av priserna den inbringar på Tradera att döma verkar den fortfarande vara väldigt populär! Inte riktigt min stil dock, men jag förstår absolut de som gillar den! Och hade jag varit uppvuxen med den hade jag troligtvis hyst betydligt varmare känslor för den…

8515318_fullsize

Julpaketet (också från Gustavsberg) är en annan utgången klassiker som jag däremot gärna haft, den hade passat perfekt att komplettera vårt vita vardagporslin med! Så enkel och ändå så julig liksom med de röda paketsnörena och rosetten!

julpaketet (2)

Arabia Christmas Village är en annan söt och julig servis, tyvärr finns den också bara som glöggservis och har dessutom utgått men finns fortfarande att hitta lite här och var. Jag gillar den skarpt och har den lilla burken med korklock, men är riktigt sugen på att komplettera med antingen ytterligare en burk eller kanske skålen..

arabia

Rörstrands Goderafton är en annan sån där söt glöggservis (också utgången), men här tror jag faktiskt att det bara finns muggar. Söta & juliga är de hur som helst!

hkrt45szp1z0scbybnqiw

Själv har jag nu (efter intensivt samlande) en komplett samling av Gustavsbergs jultallrikar från 1971-1985, de åren Sven Jonson respektive Stig Lindberg gjorde dekoren. Dessutom har jag några udda jultallrikar ur andra samlarserier där jag helt enkelt fastnat för ett motiv..

Jag är stormförtjust i mina tallrikar och de åker fram till första advent för att sen användas dagligen under hela december. Jag vet inte hur många varv i diskmaskinen de genomlidit vid det här laget (det är nog tresiffrigt i alla fall) och ändå är dekoren lika fin och intensivt blå som när jag först hittade dem! Jag gillar de olika konstnärernas motiv även om de sinsemellan är olika så funkar de bra ihop när man dukar. Det är dessutom lite av grejen att alla är olika, det blir som en borsplaceringslek när man dukar med dem. Alla lokaliserar sin favorittallrik och sätter sig där..

Så berätta nu, har du nåt speciellt julporslin? I så fall vilket..? Det finns ju en mängd olika varianter och jag bara fått med en handfull av dem i min lilla sammanställning…

 

 

 

 

 

 

En reaktion på ”Julporslin, vilken är din favorit?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s