Några kulor i granen..

img_3593

Mina julgransdekorationer är en historia för sig och jag har som bekant en rätt diger samling julgranskulor. En gång för några år sen försökte jag mig på att räkna dem, men jag kom av mig strax efter 380 och det är som sagt ett par år sen… Sen dess har det tillkommit ytterligare några även om jag inte alls är lika aktiv längre i mitt letande efter fina kulor. Nuförtiden blir det bara om jag råkar snubbla över någon oemotståndligt fin pumla. 🙂 Som t ex de här som jag hittade på Emmaus julloppis för nåt år sen! Guldfärgade i bladtunt glas med små facetterade stjärnor; jag kunde helt enkelt inte låta bli dem!

savedpicture-2015115144818

 

I år har vi endast ”gammaldags” glaskulor i granen och jag är så svag för dessa sköra skönheter, här är ett annat vintagefynd med några år på nacken! Ljusröd med handmålade snöflingor i vitt och precis lika skör som de två här ovan. Jag blir lika glad varje jul när jag inser att de klarat sig ytterligare ett år utan att gå sönder!

SavedPicture-2017122018442.jpg

Den där smala, avlånga droppformen är för övrigt en sak jag är svag för i min gran. Här nedan är ytterligare två exempel, betydligt yngre än de ovan dock. På den vänstra bilden nedan ser ni även en av mina australiensiska glitterkulor, den randiga i rött, guld & grönt!

Den kulan har varit med ett bra tag nu, jag blev störtförälskad i dem när jag var i Australien för över tio år sen. Mönstrade i olika juliga färger och fyllda med glitter… Och jag fick med dem hem i handbagaget utan missöden trots två byten av flyg på vägen! En av dem gick tyvärr i kras häromåret, men de övriga är still going strong!

På tal om kras, det är sånt som händer när man envisas med sköra glaskulor och man skulle kanske kunna tro att det är ungar eller hund som ligger bakom olyckorna, men de få gånger nån kula har gått i backen så är det oftast granen själv som är den skyldige. När granen stått inne nån vecka och grenarna börjar sloka lite så händer det lätt att nån kula halkar av sin kvist.. Och det är inte hela världen, det viktigaste är ju att se till att ingen gör sig illa på skärvorna!

savedpicture-20131221115848

Men låt oss fortsätta kika på (hela) kulor! De här handmålade godingarna är nytillverkade efter gamla förlagor. Jag fyndade hela lådan (sex kulor) för under en hundring på slutrean efter jul häromåret!

Sen är jag barnsligt förtjust i facetterade julgranskulor och kulor i form av små spiror. Den guldiga & den silvriga här nedan har både och så naturligtvis var jag tvungen att slå till på dem när jag hittade dem på Magasin du Nord i Köpenhamn för snart tio år sen!

Kort sagt, jag älskar mina kulor och minns faktiskt när och var jag införskaffat dem allihop med några få undantag.. Och att årets gran inte har plats för alla gör faktiskt inte så mycket, på så vis kan man ju få lite omväxling i julgranstemat utan att behöva köpa nytt!

savedpicture-2013122394951

En reaktion på ”Några kulor i granen..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s