En miljövänlig jul?

Ja, så långt det går åtminstone!

Julen känns definitivt som en högtid vi kan skala av rätt mycket på för miljöns skull! Till syvende och sist handlar det ju om gemenskap, närvaro och stämning och till det behövs inga julklappsorgier, nya tomtar varje år eller matberg…

Helt ärligt så blir jag nästan lite illamående av all köphysteri runt jul; överflödet av billigt pynt som med lite tur håller ett år eller två, matfrosseriet och hur alla ska köpa julklappar till varandra ”bara för att” liksom, utan att tänka efter före…

Här kommer några punkter som i alla fall jag försöker följa i den mån det går! Det viktiga tycker jag är att man tänker efter, kollar upp alternativen och har koll på konsekvenserna av sina val… 🙂

 • Återanvänd pynt istället för att köpa nytt! Leta unika julprydnader på ex vis loppisar, tradera eller varför inte gå på skattjakt i någon äldre släktings jullåda?

 • Tänk miljövänligt pyssel & pynt! Av kottar, mossa och  några fina kvistar  kan man åstadkomma riktigt fina jularrangemang!

 • Minska matsvinnet; laga bara mat som äts (skippa lutfisken eller syltan om ändå ingen äter av den) och ta vara på resterna!
 • Köp ekologiskt samt etiskt-/ lokalproducerad mat i den mån det går. Försök undvika palmolja samt dra ner på köttkonsumtionen och ät lite mer vegetariskt!
 • Tänk klimatsmart resande om du tänker fira jul på annan ort! (Kan du ta tåget istället för att flyga? Går det att samåka på något vis?)
 • Tänd stearinljus istället för paraffindito.
 • Tänk efter innan du köper någonting (både som julklapp till någon annan eller till dig själv).  Är det här något som mottagaren/jag själv verkligen kommer uppskatta? Skulle du kunna ge bort en upplevelse, något hemgjort eller kanske något köpt second hand istället?
 • Välj en närproducerad/KRAV-märkt julgran (helst svensk rödgran såklart!) och försök undvika plastgranar.
 • Byt till ledlampor i advents- och julbelysningen!
 • Återvinn korrekt! (Sopsortera julklappspappret, alla förpackningar, värmeljuskopparna, julgranen osv..)

Jag vet att listan är lång och kanske känns överväldigande, men man måste ju börja någonstans och om vi alla hjälps åt och ändrar vårt beteende på någon eller några punkter så kan effekten bli ganska stor ändå!

3 reaktioner på ”En miljövänlig jul?

 1. Mossa gör verkligen så mycket för stämningen! För mig som bor på landet är det självklart att ta tillvara på det som finns i naturen 🙂 Och matsvinnet är jätteviktigt att tänka på – det är så onödigt med julmat som ingen äter. Varken kul att stå och laga när ingen uppskattar den eller att slänga bort den sen. Bra att du påminner om såna här aspekter av julen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s