Neeej! Tomtegröten är i fara!!

Livsmedelsverket presenterar idag nya riktlinjer för hur vi bör förhålla oss till att äta ris och risprodukter (artikeln finns att läsa i sin helhet här).

Risgrynsgröt

”Att äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som de flesta gör i Sverige, är ingen risk för hälsan. Barn bör inte äta ris och risprodukter mer än fyra gånger i veckan. Exempel på risprodukter är risgröt, risnudlar och rismellanmål.

Vuxna bör inte äta risprodukter varje dag. Den som äter ris varje dag, eller kanske flera gånger per dag, får i sig mycket arsenik.”

Jag kan ju bara tala av egen erfarenhet, men de senaste jularna har vi ätit risgrynsgröt till frukost nästan varje dag i december, och ofta en Risifrutti (mmmmm Saffransguld!) till mellanmål. Det känns ju plötsligt inte alls ok längre…

Hur tänker ni andra kring det här? Framför allt ni med små barn? Dottern sa senast häromdagen att hon längtar efter jul för då får man äta tomtegröt till frukost varje dag… Är det slut på det nu tro..? 😦

8 reaktioner på ”Neeej! Tomtegröten är i fara!!

    • Jo, men när Livsmedelsverket går ut och avråder barn från att äta ris mer än fyra ggr/vecka så blir i alla fall jag som morsa till en risgrynsgrötsälskande unge lite orolig… Nåväl, jag får väl försöka ransonera tomtegröten till ett par gånger i veckan i jul! 🙂

  1. Jag tänkte införa mannagrynsgröt ibland som ett alternativ här. Det har mina barn aldrig ätit faktist, men jag tror att det kn bli minst lika uppskattat som tomtegröten. 😊👍 Sen får man väl prova att ”jula till” den lite kanske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s