En tomteparad från Kaj Franck!

I förra veckan skrev jag ju om min lilla tur till Myrornas julmarknad och en del av fynden jag gjorde där. Ett av dem var den här lilla emaljkarotten med tomtar på.

SavedPicture-20151113223218.jpg

Jag har sen tidigare en skål (i samma material och med samma dekor) som jag brukar ha frukt i vid jul. Både skålen och karotten är av det finka varumärket Finel och tillverkade i samarbete Arabia. Dekoren med de söta tomtarna som håller varandra i händerna runt hela skålen/karotten är ritad av  Kaj Franck och heter ursprungligen Tonttu, vilket enligt mina uppgifter ska betyda nisse/tomtenisse på finska. Rätta mig gärna om jag har fel!

SavedPicture-2015111916130.jpg

Hur som helst så var grytan jag köpte nu i mycket bra skick (bättre än skålen som har rätt mycket nagg i kanten upptill), det enda tråkiga var någon sorts brunaktiga avlagringar på insidan (syns på bilden ovan). Men det bestämde sig den lilla husmodern i mig för att åtgärda! Ett smidigt sätt att bli av med avlagringar på emalj är bakpulver och kokande vatten, det funkar lika bra på gamla spisar som blivit solkiga som på såna här föremål! Sagt och gjort, i med ett par matskedar bakpulver i karotten, sen fyllde jag den med kokande vatten och lät det bubbla och fräsa i ca fem minuter. Efter det var det bara att skölja ur den med lite diskmedel och plötsligt såg den ut som ny! Alla spår av avlagringarna var som bortblåsta!! 🙂

SavedPicture-20151119161439.jpg

Så nu är den redo att användas till mat om andan skulle falla på, och för den som är nyfiken, den funkar faktiskt kanonbra på induktionshällen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s