Juliga nyheter och shoppingsug, en reflektion…

Såhär i början av hösten (eller slutet av sommaren, lite beroende på hur man ser det) när pressbilder för butikernas julsortiment börjar dyka upp så kommer osvikligt det där shoppingsuget efter julprylar.. I år har jag dock noterat en sak, och det är att jag hittills mest fastnat för förbrukningsprylar som t ex fina julklappspapper och baktillbehör, sånt som går åt liksom. Och det känns faktiskt ganska bra när jag tänker efter, för jag vill ju vara klimatsmart och miljövänlig och ekonomisk och inte köpa en massa prylar ”bara för att”. Det är så himla lätt att bli hagalen och dras med i köphysterin kring jul när butikerna svämmar över av fina saker. ”Åh, ännu en fin julpryl! Klart jag ska ha den!” liksom.. När man egentligen redan har allt det där man behöver (och lite till).

Jag försöker sedan tidigare hålla mig till principen ”en in – en ut” när det kommer till julprylar (eller när det gäller allt egentligen; kläder, leksaker, blommor – you name it! Annars hade vårt hem snart svämmat över..), vilket betyder att när jag väl står där i affären med nåt nytt och fint i handen så måste jag tänka till; vad av det jag redan har hemma kan jag med gott samvete göra mig av med (=oftast skänka till välgörenhet) för att få plats med nåt nytt? Och eftersom man genom åren redan samlat på sig saker som man tycker mycket om så finns det inte längre så många saker som är är värda att offra för den nya prylen, vilket i förlängningen betyder att det inte blir så mycket nytt längre..

Men det är klart, det finns alltid undantag! Omständigheter och smak förändras, vissa gamla saker passar helt enkelt inte in i vårt hus/liv/familj längre och då är det ju läge att byta upp sig till nåt som funkar bättre för oss.

Vi får helt enkelt se hur det går för mig på den här fronten i år! Som sagt så bådar det ju gott att jag än så länge mest fastnat för saker man gör av med, men jag känner mig själv vid det här laget. Längre fram i höst brukar det ju alltid dyka upp nåt extra fint som jag kärar ner mig i totalt och faktiskt bara måste ha, som t ex de här ljuslyktorna från förra årets julkollektion på HM… 😉SavedPicture-2015113135026.jpg

7 reaktioner på ”Juliga nyheter och shoppingsug, en reflektion…

 1. Jag håller med dig om att det är lätt att känna köpsug. När julbloggar visar upp fler och fler nyheter, är det lätt att tänka ”kanske skulle ha en sådan också…” Men precis som du vill jag tänka klimatsmart (TACK för att du gör det!).
  Jag funderar mycket kring detta när jag julbloggar. Vad kan jag skriva om som INTE handlar om att konsumera ännu mera? Jag tänker att det är viktigt med alternativ, både för jordens skull, men även för dem som inte har råd att köpa ännu en tomte eller ljusstake, även om den är väldigt fin.
  Tack för ditt inlägg, jag tror det är bra att skapa perspektiv.

  • Carina skriver:

   Tack själv för en mycket välskriven kommentar!! 🙂
   Jag försöker faktiskt att tänka till när jag skriver, även om jag såklart också vill visa upp alla fina nyheter som kommer inför varje säsong! 🙂 Men jag försöker att se nyheterna och framförallt miljöbilderna mer som inspiration och utmaningar; hur kan jag skapa nåt liknande men med saker jag redan har? Jag har skrivit om både det, och det faktum att jag är ett stort fan av second hand- och loppisshopping vid flera tillfällen här i bloggen!

   • Jag har för mig att jag har ett liknande inlägg sparat från din blogg från förra året. 🙂 Det här härligt att se människor som kämpar på i det lilla för miljön. Att hitta saker på second hand och loppis kan ju göra julinredningen mer personlig. 🙂

 2. Kul att vi är flera som försöker tänka klimatsmart i julhandeln! Dock svårt och lätt att dras med i köphetsen. Vi får helt enkelt försöka peppa varandra!! Jag försöker att fokusera på sånt jag verkligen gillar (visst ibland kan annars slinka ner) när jag tipsar om julnyheter mm.

  • Carina skriver:

   Ja, vi får försöka peppa varandra och kanske skriva mer om det i bloggarna och på så vis försöka påverka andra..? ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”, eller hur är det nu man säger..? 🙂

 3. Ulrika skriver:

  Blir så glad av ditt inlägg! Även om det inte alltid är något som får lämna huset när något nytt kommer in, så är det nuförtiden mest loppisar och andrahandsmarknaden som lockar mig. Särskilt med julsaker – det är ju inte ens alltid det finns ens något liknande i nyproduktion, och recyklandet ger en skön känsla!

  Du är – som jag skrev redan förra året – en stor inspiration i ditt julande! Och anledningen är att du inte bara visar upp nya produkter eller recyklar pinterestbilder, utan visar inspirerande projekt och GÖR saker! Kakfat i våningar av gamla jultallrikar, tex 😉 Tycker personligen att det är lite tråkigt när ALLA skriver om årets smak på juleskum, tex. Helt ointressant för mig, även om jag diggar de flesta julbloggarna hårt.

  Ser fram emot en spännande julbloggsäsong, samt förhoppningsvis frost från och med första november och snö från – senast – den 1 december!

  /Ulrika

  • Carina skriver:

   Och jag blir så himla glad av att läsa såna här kommentarer!! 🙂
   Tusen tack för alla fina ord! Såå himla kul när någon tar sig tid och energi att visa uppskattning för något som jag egentligen bara skriver om för att jag tycker att det är så himla kul! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s