Pepparkaksscones

Dottern hade en kompis som sov över i helgen och jag kände för att överraska tjejerna med lite mysfrukost i söndags. Det var ju ändå tredje advent och sånt måste man fira! 🙂

Scones är ju snabblagat och gott tänkte jag, och om man ger dem lite pepparkakssmak så känns de ju juliga också! Sagt och gjort, jag googlade fram ett bra recept och satte igång. På scones.se hittade jag det här receptet som jag följde fram tills det var dags att kavla ut degen. Ett onödigt moment tyckte jag så jag rullade istället lagom stora bullar av degen efter att först ha fuktat händerna med kallt vatten (blir lättare att hantera den kladdiga degen då).

Hur som helst så blev resultatet fantastiskt goda scones (om än något smuliga), med en precis lagom smak av pepparkaka… Jag valde att avnjuta mina på jultallrik (såklart!) med lite smör och en skiva cheddar.. Mums!

Receptet är för 4 personer (blev 10 bullar)

 • 3 dl mjölk
 • 100 g smör
 • 0.5 dl strösocker
 • 2 dl havregryn
 • 5 dl vetemjöl
 • 4 tsk bakpulver
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 1 tsk malen ingefära
 • 1 krm malen kryddnejlika
 • 1/2-1 tsk salt

Så här gjorde jag:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, hyvla ner smöret med en osthyvel och blanda ner det i mjölet tills du har en grynig massa. Häll sen ner mjölken och rör snabbt ihop till en deg.

Fukta händerna med kallt vatten och forma lagom stora bullar av degen, lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem lätt. Pudra över lite kanel och grädda i mittev av ugnen i 250 grader tills de har fått fin färg ( ca 10 minuter). Låt svalna något innan du serverar dem ljumna med smör och ost! Och som med alla scones är de godast nybakade så det är inget att spara på…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s