Ischoklad

Igår när lillprinsen sov middag passade jag på att sätta igång med julgodiset, först ut blev som alltid ischokladen! Den är ett absolut måste för mig varje jul; det är tillräckligt enkelt för att man ska kunna göra det tillsammans med barnen (även om jag skippade det samarbetet i år) men samtidigt lätt att göra i lite vuxnare smaker. Dessutom ser de så fina ut på gottebordet i sina små glittrande färggranna folieformar!Bara att öppna paketet med de små blanka formarna sätter igång mina tankar om smaksättningar…

Jag utgår alltid ifrån ett grundrecept där jag använder mig av dubbelt så mycket choklad som kokosfett när jag gör ischoklad. Tänk bara på att chokladen inte får vara för fin och ha för hög kakaohalt, för då blir ischokladen grynig! Jag har själv gjort det misstaget och det är inget roligt. Gränsen går någonstans runt 55% kakao…smältaJag gör det enkelt  för mig och smälter först kokosfettet i vattenbad, sen rör jag bara ner chokladen i samma bunke tills den också har smält.. Därefter börjar det roliga, alla varianterna!

Självklart blev det familjens två favoriter, bägge med mjölkchoklad som bas. En omgång med mintsmak (några droppar pepparmintsarom i chokladsmeten) & en variant med russin. Jag brukar låta russinen sticka upp ur chokladen så man vet var det är man stoppar i munnen. Vissa gillar ju inte russin och jag vill ju inte bjuda dem på några obehagliga överraskningar!russinSen blev det en sort med lite mörkare choklad smaksatt med finrivet apelsinskal och en vanlig ischoklad utan nån smaksättning alls.

Andra goda varianter som jag testat är ljus choklad med kaffe (jag brukar göra med snabbkaffepulver som jag rör ut i pyttelite vatten först), eller med nån god spritsort (ha inte för mycket alkohol i bara, då stelnar inte chokladen så bra). Det är bara att smaka sig fram!

Kom bara ihåg att förvara ischokladen svalt, helst i kylskåpet, annars smälter den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s