Nähä, tji fick jag…

Den fina mässingslyktan jag spanade in i Ikeas julkollektion var visst för värmeljus. ”VINTERFEST lykta fär värmeljus” lyder beskrivningen…

IKEA_VINTERFEST_lykta_varmejus_PE700633

Och inget ont om värmeljus i sig, men särskilt miljövänliga är de inte.. Dels är det oftast paraffin av fossilt ursprung i dem, och även om det går att hitta en hel del i starin också bara man letar lite så är det den där förbaskade lilla koppen i aluminium som plötsligt gjort sitt efter 4-6 timmars brinntid. Och då helst ska sopsorteras… Men först ska den lilla vekeshållaren i stål pillas bort för att inte aluminiumet ska följa med magneten när metallen sorteras. OM man du ens får slänga värmeljuskoppar i kärlen metallförpackningar på återvinningsstationen? Tydligen är reglerna runt det där lite snåriga

Och visst finns det ”miljövänliga” alternativ med koppar i plast eller glas som går att återanvända, men näe säger jag. Bättre då att minimera användandet av just värmeljus helt.

Så sen ett par år tillbaks har jag helt slutat köpa nya värmeljusstakar just pga det här. Vill man tända miljövänliga ljus så är vanliga kronljus eller blockljus i rent stearin ett betydligt bättre val, framför allt om de är Svanenmärkta!

Men visst har jag några gamla värmeljuslyktor kvar som jag fortfarande använder men i de flesta fall funkar det fint att i stället för värmeljus sätta till hälften nedbrunna små blockljus i stearin, alternativt svanenmärkta kupéljus från ex vis Lilljeholmen.. Och de få lyktor det inte funkar i så har jag antingen gjort mig av med lyktan i fråga, eller så tänder jag dem sparsamt med Svanenmärkta värmeljus i stearin…

4 reaktioner på ”Nähä, tji fick jag…

  1. Sandra Adegren skriver:

    Som vi bor och med barn, hund och katt vågar jag inte tända något annat än värmeljus i lyktor som ”skyddar”. Synd, eftersom jag vet att värmeljus inte är det bästa. Tänder dock väldigt sällan ljus och försöker köpa miljövänligare, så det får gå 🙂

    • Julpussar skriver:

      Jag känner igen det där, med små barn och husdjur blir man helt klart lite begränsad i ljuständandet, men du verkar onekligen ha en sund inställning till det hela ändå! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s