Kalenderljus / datumljus, jakten har börjat!

Vi brukar tända ett kalenderljus på köksbordet varje morgon i december (oftast, ibland blir det på kvällen istället), dels för att det blir en mysig stund tillsammans i familjen att  tända ljuset och prata om dagen som kommer/har varit, men även för att man (läs: dottern) enkelt ska kunna följa nedräkningen av dagar fram till jul.

Oftast blir det ett kron-kalenderljus i stearin från Liljeholmens, dels för att de känns klassiska och enkla, men även att de brinner lagom snabbt (man hinner elda lite på det varje dag, tar runt 15-20 min per dag), fint och luktar gott. (Och ja, jag är en av de där som tycker att det verkligen är skillnad på ljus och ljus, åtminstone det här kalenderljuset jämfört med de man kan hitta för en femma lite här och var.)

kronkalender

I år när jag kommer vara hemma med ett litet pyre och ha mer tid till mys med både dotter och bebis så funderar jag på om jag skulle välja ett kalenderljus Maxi från samma tillverkare istället..? Fast ett snabbt överslag på brinntiden 39 h och dagarna fram till jul ger ju att man måste elda det i mer än en timme (närmre en och en halv) varje dag, och det är kanske att ta sig vatten över huvudet om man nu likt mig har som mål att ligga i fas med kalenderljuset..?

maxikalender

Och som om inte detta dilemma var nog så hittade jag den här fina ljusstaken från Stelton häromdagen som gör vilket ljus som helst till ett kalenderljus!

stelton

Nackdelen som jag kan se det med den här typen av ljusstake är att ljuset sällan brinner helt jämnt runt om. Det kan (kommer) med andra ord bli en del små dispyter om huruvida man verkligen eldat ned till dagens datum eller ej om jag känner min dotter rätt… Men å andra sidan är den rysligt fin! Och egentligen ganska dyr om man jämför med hur många vanliga kalenderljus man får för samma pengar.. Men man kan väl få drömma lite en lördag som denna? 😉

 

2 reaktioner på ”Kalenderljus / datumljus, jakten har börjat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s