Klenäter, klenätter, klenor eller klejnor? Recept + guide!

I helgen blev det mycket bakat, bl a klenäter! Jag älskar klenäter, men det ska vara mycket rivet citronskal och kardemumma i dem och så får de inte vara för stora.. En munsbit är precis lagom eftersom det är en ganska mäktig kaka. Vissa vill ha sina klenäter doppade i socker, men jag föredrar mina osockrade…
Det finns säkert hundratals olika recept och beskrivningar på hur man bakar dem, men så här gör jag mina:

  • 3 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 0.25 krm salt
  • 1.5 msk smält smör
  • 0.5 krm ättikssprit
  • 2 tsk vatten
  • 135g (ca 2.25 dl) vetemjöl
  • finrivet skal av en liten citron (ekologisk)
  • 1 krm malen kardemumma
  • Neutral olja att fritera i (vissa använder kokosfett men jag föredrar olja)

Rör ihop äggulorna med socker, salt, citronskal, kardemumma, smör, ättika och vatten.SavedPicture-2015121119273.jpg

Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig men ganska fast deg. Slå in degen i plast och låt den vila kylskåpskallt i minst en timme!Kavla sen ut den på mjölat bakbord till ca 0.5 cm tjocklek.Med en kaksporre skär man sen ut sneda och lagom stora/små rektanglar, mina är ungefär 2×8 cm.Sen skär man ett snitt med sporren i mitten av rektangeln och trär den ena snibben genom snittet så att kakan får sin klassiska ”twist”.Sen är det dags för friteringen! Tänk på att het olja inte är nåt att leka med, barnen får inte vara i köket när jag friterar och jag ser alltid till att ha flertalet lock nära till hands att kväva en eventuell eld med ifall oljan skulle ta fyr! Sen tycker jag att det underlättar att ha en vanlig stektermometer i oljan (gärna med alarm) så jag enkelt kan hålla koll på temperaturen. 180 grader är perfekt men det brukar variera mellan 175-185 eftersom klenäterna kyler ner oljan lite.. En hålslev i metall är ett bra redskap att plocka upp klenäterna med när de är färdiga.Lägg försiktigt ner några klenäter åt gången i oljan, de sjunker till botten först, men stiger till ytan när de är ”genomfriterade”. Snurra gärna lite på kakorna och sära på dem med en gaffel så de inte fastnar i varandra utan blir jämnt friterade. När de börjar bli gyllenbruna är det dags att fiska upp dem med hålsleven!Sen lägger jag mina på ett par ark hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.Vill du sen ha dina klenäter sockrade så är det nu du ska doppa dem i strösocker, efter att oljan runnit av men innan de svalnar.. Men jag föredrar som sagt mina osockrade!

Sen är det bara att frossa i ljumma klenäter! 🙂

3 reaktioner på ”Klenäter, klenätter, klenor eller klejnor? Recept + guide!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s