Julkakor, hur mycket ska man baka..?

Jag älskar att baka, framför allt till jul.. Mitt problem är väl att jag gärna bakar lite för mycket, för många sorter och för stora satser. Visst brukar vi bjuda på både advents-, lucia- och julfika, och jag ger bort kakor till höger och vänster känns det som, men ändå slutar det med att jag får slänga överblivna kakor fram i januari, alternativt så hittar jag nån bortglömd påse med lussebullar i frysen när jag letar efter strandfika i juli..kakburkarMen i år tänkte jag försöka dra ner på antalet sorters kakor och bara fokusera på de som vi verkligen inte kan vara utan.

Saffransbullar och pepparkakor är självskrivna på listan.

Klenäter och engelsk fruktkaka är två andra måsten för mig.

Saffransbiscotti är ju himla smidigt att ha stående på köksbänken vid de där tillfällena som saffranssuget kommer över en men man inte orkar tina en bulle från frysen…

Struvor hör ju också julen till, men där är frågan, bakar jag dem för att det är skoj, för att de är fina att se på eller för att det bara hör till? För speciellt goda är de ju egentligen inte, de smakar ju mest bara luft, frityrsmet och socker liksom..

Men pepparkaksbiscotti och mjuk pepparkaka? Visst, det är jättegott, men det smakar ju egentligen bara pepparkaka, och pepparkakor har man ju ändå alltid till hands under julen tänker jag (jag kan ju inte vara den enda med en stooor burk peppisar stående på köksbänken från november – januari… 🙂 )

Skånska pepparkakor ska jag däremot nog försöka mig på att baka igen. Gjorde det för några år sen (innan jag började julblogga) och de blev riktigt lyckade! Så himla smidigt att ha hemma som mellis också…

Men, det är en sak att ha en plan, en helt annan att följa den, vi får väl se hur det slutar. Känner jag mig själv rätt så kommer jag stå med julkakor upp över öronen i år ändå… 😉

Hur tänker ni om det här? Bakar ni också alldeles för mycket och får slänga överblivna kakor efter jul, eller är ni sådär duktiga och bara bakar precis så mycket som kommer att gå åt..?

 

10 reaktioner på ”Julkakor, hur mycket ska man baka..?

 1. Mikaela skriver:

  Hallå! Får man önska ett inlägg? Försöker hitta en härlig sötful jultröja till i år (var för sent ute förra året och allt var slutsålt i butik :(). Har du tips på sajter som inte är typ HM? Eller när kommer det in i sortimentet?

  Hoppas din återhämtning går bra!

 2. Jag bakar typ förlite, vill alltid baka en massa men i slutändan så blir det mest godis. Å andra sidan så är det nog för att halva familjen inte kan äta gluten och jag är för dålig på att baka glutenfritt. Men hemmagjort julgodis är också gott och har en förmåga att bli rätt mycket 🙂

  • Julpussar skriver:

   Åh, det där med glutenfritt är klurigt, är tacksam att jag slipper fundera på sånt när jag bakar! Och hemgjort julgodis är inte fy skam, det går åt en hel del sånt hos oss också! 😉

  • Julpussar skriver:

   Hej! Jag förstår habegäret till burkarna, är själv väldigt förtjust i min lilla samling! 😉 De två nedersta (röd + svart) och den vita näst längst upp med röda figurer på är från en serie som Karin Mannerstål ritade för Boda Nova 2008 om jag inte minns fel, övriga är fyndade på olika loppisar, så det är nog mitt tips, håll koll på Tradera & loppmarknader nu när julen börjar närma sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s