Saffransbullar, tips och tricks + ett toppenrecept!

Sen jag började läsa julbloggar för ett gäng år sen så har jag varje år bakat mina lussebullar enligt Tomtens dotters recept!

Ett supersmidigt grundrecept som är enkelt att variera slutresultatet på eftersom de bara penslas med vatten innan gräddning. Jag bakar både ut vanliga lussekatter med och utan russin samt släta bullar av den här degen, sen fryser jag in dem så fort de har svalnat (de som inte ska ätas på studs då alltså). När man sen ska tina dem bukar jag pensla lussekatterna med uppvispat ägg innan jag tinar dem i ugnen på ca 100 grader, sen kan man mumsa på ljumma och saftiga ”i princip nybakta” lussekatter! Vill man hellre göra de riktiga Kramforsbullarna så tinar man dem istället först och doppar sen de släta bullarna i en klassisk glasyr bestående av florsocker och vatten. Ett tredje alternativ på saffransbulle är en smör-och-socker-saffransbulle! Då tinar man också bullarna först, sen penslar man dem med smält smör och doppar dem i strösocker.. Och tro mig, alla varianterna är supergoda!

Sen stötte jag på ett tips i mitt facebookflöde häromdagen. Det är Carrie Catering som delar sitt foto på hur man smidigt bakar ut många uniforma lussekatter genom att rulla degen enligt bilden nedan och sen skära den i skivor på samma sätt som man vanligtvis gör med kanelsnurror. Det här bara måste jag testa nästa gång det är dags att baka lussekatter!

lussekatter

2 reaktioner på ”Saffransbullar, tips och tricks + ett toppenrecept!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s