Fototips till julkorten för alla med barn!

Jag älskar att fotografera, och framför allt tar jag gärna porträttbilder på mina barn som jag sen såklart vill dela med mig av. Här är t ex julkortet vi skickade till släkt och vänner för några år sen:dsc_1492

Här bjuder jag på några superenkla julkortstips (och en crash course i fototeknik) till dig som råkar ha tillgång till en systemkamera (det behöver absolut inte vara nån dyr historia, bara du kan ställa skärpedjupet någotsånär manuellt så funkar nästan vilken kamera som helst) och vill ta söta bilder på dina barn!

I just bilden ovan såg förberedelserna ut såhär:wp_20131116_09_54_56_pro

  • En glad unge i vit tröja och med glitter i håret.
  • Vita sängkläder i sängen och en vit vägg som bakgrund.
  • Julgransbelysning utlagd ovanpå sängkläderna i huvudänden av sängen.
  • Gärna bra med mjukt naturligt dagsljus från t ex ett stort fönster som faller rätt på motivet (undvik glödlampor och solsken, skarpa skuggor på ungar är inte snyggt, höj hellre kamerans ISO-tal i så fall!)
  • …och en medhjälpare är alltid bra att ha!

Sen är det bara att ställa in lagom skärpedjup och börja leka med kameran och motivet!dsc_1503Har man tur bjuds det på  såna här underbara minspel och grimaser! ❤

På bägge bilderna ovan använder jag ett fast optik med en brännvidd på 50 mm (min favorit till porträttfoton) med skärpedjup (bländartal) f/2 och det tyckte jag var lagom i det här fallet för att få till en soft bokeh i bakgrunden av julgransljusen. Sen får man testa sig fram lite hur högt man kan ställa ISO-talet för att få en lagom snabb slutartid (barn är snabba små filurer, så hellre lite kortare slutartid än för långa!).

Den här typen av bilder skulle jag säga funkar utmärkt om man antingen har riktigt små barn som sitter eller ligger  där man placerar dem, alternativt lite större barn som kan följa instruktioner något sånär.

Har du däremot barn mellan de åldrarna (säg mellan 1-3 år) så finns det andra alternativ att tillgå om du vill ha fina julporträtt på dem. Följ valda delar av instruktionerna ovan och förbered gärna kamerainställningarna innan så du inte tråkar ut de små med såna trivialiteter! När det sen är dags att fotografera, sätt barnet på vald plats och innan din lilla älskling hinner tänka tanken att krypa iväg på upptäcktsfärd så distraherar du genom att placera ett juligt föremål (ett rött äpple, en apelsin, en julgranskula i plast eller liknande) i de små barnahänderna och vips har du söta  julkort som t ex det här.. 🙂

10931_204782924021_5059207_n

Så, vad väntar  du på? Börja fundera på hur du vill att julkorten ska se ut redan nu så du är förberedd när det sen ska fotas! 🙂

 

6 reaktioner på ”Fototips till julkorten för alla med barn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s