Pepparkaksrecept, ännu ett steg närmre den perfekta smaken!

Ni som följer mig på Instagram (@julpussar) har redan fått en liten sneak peek, och för er andra så kan jag nu avslöja att jag är nåt stort på spåren! Jag letar ju ständigt efter pepparkaksreceptet med stort P och har kommit ganska långt, men än är jag inte helt nöjd… I år fick jag en ny idé som jag bara var tvungen att testa.

Under ett par regniga dagar i somras sträckläste jag nämligen Matgeeks bok om Smör (mycket bra bok för övrigt, kan varmt rekommendera den som julklapp till någon som uppskattar livets goda!) och fick upp ögonen för brynt smör. Jag älskar den karamelliserade, nästan knäckigt nötiga smaken av brynt smör och kom direkt att tänka på hur bra den skulle passa i mina pepparkakor, men just där och då var det inte riktigt läge att sätta en pepparkaksdeg (mitt i semestertider). I  söndags däremot, nyligen hemkommen från ett juligt Köpenhamn och med ett enormt sug efter att julpyssla passade det desto bättre! Kort sagt, jag följde receptet enligt mina senaste noteringar, men med det undantaget att jag inte bara smälte smöret, jag lät det brynas och bli riktigt härligt gyllenbrunt innan jag blandade ner det i min deg… Dessutom tillsatte jag en knapp tsk salt för att balansera upp sötman lite.

Receptet ser alltså ut så här just nu:

 • 300 g brynt smör
 • 5 dl farinsocker
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl ljus sirap
 • 0.75 tsk salt
 • 2 msk malen ingefära
 • 4 msk malen kanel
 • 2 msk malen kryddnejlika
 • 2 msk malen kardemumma
 • 2 tsk bikarbonat
 • 2 dl vatten
 • ca 900g vetemjöl

Sen gör man degen precis som vanligt; Börja med att röra smör, farinsocker, strösocker, salt och sirap smidigt. Tillsätt först kryddorna och sen bikarbonatet, sist vattnet och rör om kraftigt, häll sen i det mesta av mjölet och fortsätt arbeta ihop degen tills den ser ut som pepparkaksdeg! Slå in den i plastfolie alternativt lägg den i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i minst ett dygn.. Baka sen ut dem och grädda i 200° (varmluftsugn) i mellan 4-6 minuter beroende på ugn och storlek/tjocklek på kakorna.

Jag gjorde det enkelt för mig när jag skulle provbaka degen och formade den helt enkelt som en lång rulle som jag sen skar tunna skivor av och gräddade.…och det verkar funka rätt bra det med! Lite tjockare pepparkakor än vanligt, men fulla med smak och tillräckligt stabila för att kunna hålla en generös bit ädelost… 😉

2 reaktioner på ”Pepparkaksrecept, ännu ett steg närmre den perfekta smaken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s