Jakten på det perfekta pepparkaksreceptet, ett ständigt pågående projekt!

Men nu tror jag att jag är ganska nära målet! Och målet är en lättarbetad deg som går att kavla ut tunt och ger pepparkakor vars smak påminner om Nyåkers köpepepparkakor; kryddiga, söta och med en lite knäckig smak.Varje år gör jag en sats med min ”vanliga” pepparkaksdeg, ”tant Harriets”, en nästintill idiotsäker deg som är lättbearbetad och ger goda pepparkakor. Men utöver den  brukar det bli en experimentdeg där jag testar mig fram och försöker förbättra receptet. Oftast blir det inga höjdarpepparkakor av dessa, degen är svårkavlad, reser sig för mycket/litet vid gräddning, blir för kompakta i konsistensen eller så smakar de inte som jag vill… Men i  år verkar jag ha lyckats! 🙂

Jag utgick som vanligt ifrån mitt standardrecept, men använde avsvalnat smält smör istället för mjukt rumstempererat, sen tillsatte jag 1 dl extra vanligt vitt strösocker utöver de 5 dl farinsocker jag vanligtvis har i, plus att jag utökade kryddorna med det dubbla. Degen blir väldigt lös när man blandar ihop den, men efter en natt i kylskåpet är den lika hård som den vanliga degen. Sen ser degen mörkare ut (smält smör plus mer kryddor antar jag ligger bakom det), men det tycker jag bara är fint!

Så här blev i alla fall det slutgiltiga receptet, kanske lite sent på säsongen men pepparkakor är ju alltid gott och det kommer ju en jul igen nästa år… 🙂

 • 300 g smält rumstempererat normalsaltat smör
 • 5 dl farinsocker
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl ljus sirap
 • 2 msk malen ingefära
 • 4 msk malen kanel
 • 2 msk malen kryddnejlika
 • 2 msk malen kardemumma
 • 2 tsk bikarbonat
 • 2 dl vatten
 • ca 900g vetemjöl

Och sen gör man degen precis som vanligt; Börja med att röra smör, farinsocker, strösocker och sirap smidigt. Tillsätt först kryddorna och sen bikarbonatet, sist vattnet och rör om kraftigt (jag använder degkrokar på elvispen), häll sen i det mesta av mjölet och fortsätt arbeta ihop degen tills den ser ut som pepparkaksdeg! Slå in den i plastfolie alternativt lägg den i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i minst ett dygn.. Baka sen ut dem och grädda i 200° (varmluftsugn) i mellan 4-6 minuter beroende på ugn och storlek/tjocklek på kakorna.

8 reaktioner på ”Jakten på det perfekta pepparkaksreceptet, ett ständigt pågående projekt!

 1. Jag har hittat ett recept som smakar extremt likt Nyåkers pepparkakor (har också letat och experimenterat i flera år!). Hojta om du vill ha det 🙂

 2. Theresia skriver:

  Hej Lisa , Sara och Julpussar.com
  Jag läste att Sara har ett fint Pepparkaks Recept som smakar mycket likt Nyåkers Pepparkakor. Skulle ni kunna dela med er Saras recept är ni snälla?
  Skulle jätte gärna vilja pröva på det.
  Tusen Tack i förväg.
  Theresia
  Min epost address är:
  sweedey10@aol.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s