Mina glöggfavoriter!

Jag har publicerat det här inlägget tidigare på julsiten I Love Christmas, men det kan ju inte skada att lägga upp det här också. Tips på god glögg kan man väl inte få för mycket av, eller..? 🙂

Och jag verkligen äääälskar glögg och börjar gärna dricka den redan under ruskiga kvällar tidig höst (som häromkvällen t ex), sen fortsätter jag gärna hela vintern fram till vårkanten. Och vissa sorter åker fram till sommaren igen för att blanda goda drinkar av. Har ni förresten tänkt på att Sangria nästan smakar lite som kall glögg..?

Nu tänkte jag hur som helst dela med mig av mina tankar, favoriter och hur jag väljer att dricka dem!

Bakgrunden

Glögg är enligt wikipedia en ”nordisk varm dryck baserad på kryddat vin eller sprit”. När vinet väl kom fram till oss här uppe i Norden var det oftast av rätt dålig kvalitet (långa transporter och dåliga lagringsförhållanden är väl inte optimalt) så för att dölja den dåliga smaken började man smaksätta det med socker och kryddor.

Klassisk glöggsmak

Med det i åtanke så vill jag att min glögg ska smaka glögg; dvs vin, sötma och kryddor. De godissmaksatta glöggsorterna som kommit på senare år har jag inte mycket till övers för. När vi var små och vissa av oss barn inte gillade glögg så brukade min mamma göra varm hallonsaft åt oss istället när de vuxna drack glögg, det känns som ett bättre alternativ än dagens smaksatta varianter om ungarna nu mot förmodan inte skulle gilla den alkoholfria glöggen..

img_1255

Traditionellt ska ju glögg serveras rykande varm ur små koppar eller glas, gärna med mandel & russin i och det är jag helt med på! Mitt enda problem är att jag ogillar spritångorna när man värmer glögg med för hög alkoholhalt. Ska jag dricka glöggen varm föredrar jag en lägre alkoholhalt, helst inte mer än 5-6%. Blossa 4,7 var en av mina favoriter så länge den fanns, nu väljer jag istället att blanda lika delar vinglögg med lättvinsglögg för att få den lagom stark.

Har glöggen högre alkoholhalt än så, runt 10% och uppåt, så föredrar jag faktiskt att dricka den kall… Antingen som vanlig glögg i sällskap av en pepparkaka eller två..

SavedPicture-2015111220119.jpg

Alternativt istället för ett portvin eller nåt annat sött efter maten, gärna i våra fina ärvda kristallglas…

img_2738

 

Favoriterna

Men hur var det med favoriterna nu då?

SavedPicture-20151015214636.jpg

Jo, ska jag dricka den varm så väljer jag oftast en kombination av Blossas vinglögg och lättvinsglögg; andra alkoholfria eller lättvinsvarianter smakar helt enkelt för sött tycker jag, alternativt så saknar de den där klassiska kryddiga glöggsmaken. Men tipsa mig gärna om du vet någon lättglögg som du tror skulle falla mig i smaken!

Kall däremot har jag en hel rad med favoriter!

SavedPicture-20151018194429.jpg

Två nyheter på min glöggbricka förra året var Edward Bloms samarbete med Saturnus och Blossas 1917!

img_1229

Edwards starkvinsglögg är riktig höjdare (som även den funkar att blanda ut med hans lättvinsglögg och dricka varm), den är kryddig men inte för söt, en klassisk ”vuxenglögg” helt enkelt..

img_2730

Blossa 1917 är en riktigt trevlig (om än stark) bekantskap som passar utmärkt  till ostbrickan istället för ett portvin eller varför inte matcha den till gottebordet med pepparkakor, nötter och praliner? Den är söt utan att kännas sliskig och har en fin ton av klassiska glöggkryddor.

Och ett stående inslag på vår glöggbricka sen den lanserades 2015 är Blossa 1895.

SavedPicture-2015109133818.jpg

Även den ett lite starkare alternativ som jag gärna sippar på efter maten med sin härliga russindoft och kryddiga toner av nejlika och kardemumma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s