Coronajul?

Julen 2020 kommer onekligen att bli en annorlunda jul, inte tu tal om det. Ingen har väl undgått att Coronaviruset påverkar oss alla mer eller mindre..

De flesta julmarknader är t ex inställda vilket naturligtvis är jättetråkigt men också fullt förståeligt under rådande omständigheter. Att samla hundratals, ja uppemot tusentals människor som alla trängs kring hantverksstånd och som vill provsmaka ostar och korvar känns som en väldigt stor smittspridningsrisk. Men jag kommer självklart sakna den där magiska känslan när mörkret faller och granar & marschaller tänds, doften av glögg och pepparkakor samt den förväntansfulla stämningen som ligger i luften…

Och onlinehandeln lär slå rekord i år! Själv kommer jag åtminstone inte ge mig ut och trängas i julhandeln på stan frivilligt.. Tråkigt för många lokala småbutiker, absolut, men det känns inte rätt. Ev att man i så fall försöker fixa julklapparna lite tidigare än vanligt och kanske vid en tidpunkt när det är mindre folk i rörelse på stan..?

Julbord är en annan sak jag kommer försöka undvika i år. Hur mycket jag än älskar julmaten så känns både en gigantisk buffé som delas med massvis av okända människor (i olika berusningsgrad) och tätt packade långbord rätt olustigt..

Glöggmingel är också en grej som åtminstone vi kommer ställa in i år. Att samla så många människor från olika familjer inomhus på en relativt liten yta och dessutom mingla och bjuda på mat och dryck känns tveksamt.

Och det värsta av allt, själva julafton. Den högtid som visserligen oftast firas hemma i mindre sällskap men där människor träffas över generationsgränserna och sitter nära. Barnbarn i far- och morföräldrars famn, tätt ihop i tv-soffan framför Kalle Anka och Karl Bertil Jonsson. Äldre släktingar i riskgrupp vid samma matbord som dagisbarn..

Just julafton är nog det jag gruvar mig mest över i år. Jag vet ärligt talat inte hur vi ska lösa det. Lika mycket som jag självklart vill samla familjen och fira tillsammans med dem, lika lite vill jag utsätta mina älskade för ev smitta… Men samtidigt vill jag inte att någon ska behöva fira ensam. Det blir en svår balansgång!

Hur tänker du själv angående julen och Coronavirus? Hur gör ni för att undvika smittspridning? Vilka planer har ändrats och på vilket sätt? Kommentera gärna!

Och viktigast av allt, håll ut, håll avstånd och var rädd om dig och dina närstående! ❤

4 reaktioner på ”Coronajul?

 1. Caroline Gustafsson skriver:

  Jag är helt med på dina tankegångar. Jag har hela hösten fått leva i periodkarantän då min pappa har kronisk leukemi och 10 dagar innan vi ska träffas har vi varit noggrannare med hur vi förhåller oss till andra. Vi handlar fortfarande men är än noggrannare med avstånd, plasthandskar osv. För oss är det inte jättesvårt då jag är mammaledig och min sambo jobbar hemifrån.

  Julafton är ngt jag bekymrar mig för då min syster och hennes familj jobbar som vanligt och barnen går på förskola och skola. Men, sen såg jag att de slutar redan fredagen innan så jag bad min syster att i alla fall fundera över att gå i striktaste karantän de dagarna fram till jul. Barnen blir säkert lite ledsna att de inte får leka och kanske att det blir tjafs på jobb om dom vill jobba hemifrån. Men de har ju rätten på sin sida. Och på så sätt borde det vara ganska ok. Fem nästan sex dagar. Jag hoppas hoppas hoppas!!
  Och några i släkten har redan haft det. Sen vet man ju inte med antikroppar och sådär men… vi får väl fundera på bordsplacering.

  Hopas det löser sig för er!!
  Kram
  Caroline

  • Julpussar skriver:

   Jag förstår precis hur du resonerar! Min situation är inte helt olik din, men jag har två barn i skolan (utöver den lilla jag går hemma med) och vem vet vad de drar med sig hem därifrån…

 2. Du har satt ord på allt där jag mer funderar över och tänker skriva om på bloggen, jag får bara inte tummen ur =). Julen kommer ej bli som vanligt i år, men vi får hoppas det blir bra ändå! Jag tänker att om man kan vara lite striktare med socialakontakter (skolbarn måste ju gå i skolan och arbeta på plats behöver visa som ex jag, men utöver det dra ner ordentligt) innan jul och alla är friska så tänker jag att man kan fira jul över generationer om ej förstora grupper. Jag tror de flesta behöver det.

  I år får vi helt enkelt planera julen lite mer. Handla julklappar tidigt för att slippa trängsel, för även om man köper online har man fortfarande utlämningsstället du ska trängas på. Handla den del av julmaten man kan tidigt och endast stödhandla dagarna före jul. Kanske ha glöggträff utomhus med vänner med portionsförpackad gottepåse? tomtespår/vandring i skogen med barnfamiljsvänner? Det är nu vi kan spåna runt på massa nya saker att göra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s